Często widzę w internecie pytania o przepis na dobry biszkopt. To wazne mieć swój sprawdzony przepis, bo udane ciasto biszkoptowe to podstawa wyśmienitego tortu, wykwintnej rolady czy pysznego ciasta!
Mój przepis jest niezwykle prosty a powstał z pomieszania moich doświadczeń i przepisu niegdyś znalezionego na pewnym forum.
Składniki:
- 5 jaj
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
Ewentualnie:
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżeczek kakao
- cukier waniliowy
- 5 jaj
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
Ewentualnie:
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżeczek kakao
- cukier waniliowy
Włączamy piekarnik na 180*C
Przygotowujemy tortownicę lub dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia
Do czystej miski wbijamy całe jajka
i dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Zaczynamy miksowanie i
Przygotowujemy tortownicę lub dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia
Do czystej miski wbijamy całe jajka
i dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Zaczynamy miksowanie i
MIKSUJEMY PRZEZ 10 MINUT BEZ PRZERYWANIA!!!
To ogromnie ważne! Z jaj i cukru powstanie gładka puszysta masa. Po 10 minutach miksowania odkładamy mikser i dosypujemy przesianą mąkę, a następnie wszystko mieszamy drewnianą, silikonową lub plastikową łopatką. Trzeba to zrobić dość szybko, zdecydowanymi ale delikatnymi ruchami. Ważne by połączyć mąkę z masą, uważając by nie utracić puszystości. Wymieszane ciasto wylewamy do formy i pieczemy. Czas pieczenia zależny jest od zastosowanej formy. Przy tortownicy, w której biszkopt będzie wysoki, czas pieczenia wynosić będzie ok 35 minut. Jeżeli biszkopt ma być podstawą do ciasta (np. z kremem, owocami i galaretką) i jest pieczony w dużej blaszce to czas pieczenia skróci się do ok. 25 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy (najlepiej na kratkę) odwracając do góry dnem i zdejmujemy papier, aby placek swobodnie odparował.
Gotowe ;)
Gotowe ;)
Można wykonać również wersję ciemnego biszkoptu. Należy wtedy wymieszać kakao z olejem, a otrzymaną masę dodać do ubitych jaj razem z mąką :)
Potwierdzam najlepszy biszkopt na świecie
OdpowiedzUsuńSzklanka o poj.200 czy 250 ml ?
OdpowiedzUsuńszklanka ktorej uzywam jako miarki to szklanka od nutelli :)
Usuńchyba ma ok. 230 ml
Najlepszy i najprostszy biszkopt jaki znam. Korzystam z tego przepisu od kiedy zaczęłam moją przygodę z tortami. Dziękuję Karola :))
OdpowiedzUsuńRaz chciałam spróbować innego przepisu na biszkopt kakaowy i efekt był taki że wyszedł zakalec! Morał z tego taki że nie ma sensu szukać jeżeli znalazło się już ideał ;)))
Pięknie! Dziękuję!!!
UsuńCzy najpierw dodaję kakao z olejem a później wmieszam mąkę? Czy nie ma znaczenia kolejność? Chce zrobić biszkopt kakowy
OdpowiedzUsuńJa dodaję najpierw kakao z olejem, zamieszam odrobinę (raz czy dwa) i wsypuję mąkę.
Usuń